Værmelding

Dersom du bruker Yr er det viktig å huske på at symbolmeldingene er datagenerert. Dvs at de ikke er kvalitetssikret av meteorologer. Dette gjelder for øvrig for mange værsider på nettet. Husk å lese «Meteorologens tekstvarsel» som står til høyre. Da vil du erfare at disse ikke alltid korellerer med datavarselet, særlig mht til vindstyrke. Spesielt viktig å legge merke til at Yr sine automatmeldinger beskriver middelvinden nær bakken. Normalt kan du doble denne for å bestemme høydevinden. Vindkastene kan være enda sterkere. Husk at det er vindkastene i høyden som avgjør om vi kan fly eller ikke. Middelvinden forteller noe, men ikke alt. Den termiske aktiviteten vil også kunne forsterke vinden betydelig. Østavind vil fort bli mer turbulent enn vind med vest i, grunnet fjellene (gjelder hele vestlandet). Østavind vil kunne slå ned, dvs blåse nedover, og det ønsker vi ikke! Bølgevind vil kunne gjøre det samme. Se opp for lenticularis- skyer. Østavind på kysten om sommerene tyder på sterkere østavind lengre inne. Den har da først nedkjempet en lokal solgangsbris fra NV/ V.

Det er derfor viktig å sette seg skikkelig inn i vindforholdene før en flyr, og da spesielt finne ut av høydevinden!

Sjekk værsider og observer før du drar av gårde, og ikke minst lokalt når du er på flystedet!

Værmeldingene kan være feil (ofte forsinket)! Det kan også være lokale forsterkninger i form av tunnel- eller hjørneeffekter!

Solgangsbrisen er en stabil vind som riktignok kan øke på utover ettermiddagen, men mens den gjerne er sterkest nær bakken, vil den avta i høyden.

«Smutthull» i bakvinden er gjerne en farlig rotor.

Mvh Dag