Etne

 

STØLE / 180m over landing
SV (V)- PP2 M UTSJEKK/ SP2 M UTSJEKK

Støle ligger ovenfor Stølekirken i Etne. Dette er stedet vi bruker som første høydetur under kursing. Både starten og landingen er nærmest perfekt med gresskledt beite på starten. Med 4WD og lavgir kan vi kjøre på skogsvei opp til starten. Eller en kan gå opp, det tar bare 15 minutt å bære pg sekken opp. Til venstre for starten er det et lite heng som vi kan fly på når det er solgangsbris. Her kan vi komme opp i høyder på ca. 400 m. Det kan også være termikk som tar deg helt til skybas.  En må ikke la seg lure til å starte i Ø/SØ. Følg med på hovedvindretning ved å se på skyene! Dette er klubben sitt mest brukte flysted, og erfarne piloter kan topplande på starten. For å fly her må man ha trinn 2 og vært sjekket ut på stedet av instruktør.
OBS- Sydlig vind tar lite i Etne. Det kan derfor blåse relativt mye lengre ute mot kysten og likevel være ok på starten på Støle. Det er vel og bra, men husk at i og med at Støle-starten er lav vil det i slike tilfeller ofte blåse mer i høyden.. Vær varsom med å slippe deg for høyt uten god  klaring fra fjellet.

 

STØLEHETTA/ ca 600m over landing
S (SV og svak SØ)- PP2 M UTSJEKK

Følg skogsveien som går opp øverst-øst i Kambefeltet. Kjør  veien til endes fram til noen hytter, ca 500m oh. Følg stien bak hyttene opp og til høyre. Ca 130m over hyttene, drøye 100 meter øst for mindre luftkabel ligger starten på en kolle. Dersom du taper høyde etter start bør du søke utover  mot landing på Støle siden det er et stykke ut dit.

 

BERGE
V- NV-
ØVRE START- PP2 M UTSJEKK/ 
NEDRE START- PP3
HG- SP3 BEGGE STARTER

Berge ligger øst for Etne sentrum. Her er fint å fly på solgangsbris  som kommer inn fjorden vest– nordvest vind. Stedet er også termisk og er et av våre beste flysteder. Det er 2 startsteder, en på 400 mol og en på 200 mol. Stort landingsjorde nedenfor start. Turbulent på ren nordavind (eller nø), følg med på hovedvindretning. Da kan vinden veksle mellom å komme fra høyre (Stordalen) og fra fjorden. Uerfarne flyr ikke når hovedvindretning er nord. For å komme til landing så ta av fra E134 – følg skilt mot Grindheim. Følg svingete vei til landingsjordet ligger på venstre side ved en stor grus parkeringsplass for lastebiler/anleggsmaskiner. Ikke land i høyt gras. Fra landing ser en opp til hogstfeltet som er den laveste starten på 200 meter. Det er trær rundt starten, og en må være spesielt oppmerksom på at vindretning står fint inn, er det skiftende vind på start så kan det tyde på at vinden ikke kommer riktig inn. For å komme til start så fortsett videre forbi landingsjorde, ta til venstre i neste kryss, kjør så en liten kilometer og ta til venstre i neste kryss, i en høyresving, følg veien oppover, kjør forsiktig barn leker, parker der veien slutter gammelt gårdsbruk.
Gå 10 min på skogsvei så ser du hogstfeltet som er den nedre starten. Den øvre starten så går en ytterligere 10 min, ta av fra skogsvei ved liten varde, følg sti til du kommer til start. Starten er noe flat og så går det nokså bratt. Øvre start på Berge krever trinn 2. Nedre start trinn 3 spesielt pga av at den ligger litt inni terrenget og det kan lett bli skiftende vind her.
Ved lite vind eller nordlig vind kan det være fint å fly på tur inn til Frette tur/retur i Stordalen. Dersom en skal vestover mot Ølen bør en ha 15-1600m før en forlater Berge. Det er blitt flydd til Skjoldastraumen fra Berge.

FJØSNE   (Stupebrettet) / ca 450m over landing

S-SV- PP3

Landing ved fotballbanen i Etne. Store  jorder. Ikke land i høyt gras. For å komme til start så kjører en mot Støle, ta av utover fjorden retning Skånevik. Reservelanding på venstre side der fjorden begynner. Ta til høyre første avkjørsel etter dette og kjør oppover, forbi hytter, så en grind, mange morsomme veiskilt oppover. Hg starten er skiltet til venstre neste på toppen. Pg starten kjører en helt til topps og parkerer og går 5 min mot øst. Flat start før en går utfor kanten. ”. Gode topplandingsmuligheter. Stedet er ikke så termisk pga fjord under start.  4wd med lavgir bør en ha for å komme helt opp. Veien er noe asfaltert.
Stedet krever PP 3 både for pg og hg pga startforhold og en må fly over fjorden for å rekke landing. Flys på ved sønnavind. Ved østlig vind kan det fort bli vanskelig å rekke landing, og en må kanskje lande hillside. Grunnen til at vi kaller stedet  Stupebrettet” er at det har forekommet vannlandinger her.